Chaula Narayan School Thali

In het dorpje Thali ten oosten van Kathmandu is de basisschool in 2015 door de aardbeving verwoest. De ruim 50 kinderen in leeftijden van 5 tot 15 verblijven in een armoedig noodgebouw dat het beste als een schuur kan worden bestempeld. Geen ramen, onafgewerkte muren, een lemen vloer. Geen elektra en geen sanitaire voorzieningen. Op kapotte schoolbankjes krijgen ze enthousiast les van grotendeels vrijwilligers. De kinderen zelf zijn afkomstig uit de laagste ´kastes´ en een aantal heeft tijdens de aardbeving (een van) de ouders verloren. De gezinnen die in Thali wonen hebben geen aardbevingsbestendige woningen, het merendeel is ingestort en er zijn niet veel middelen het dorp en de school opnieuw op te bouwen. Himalayan Care Hands Nepal heeft zich het lot van deze gemeenschap aangetrokken en is in gesprek gegaan met de docenten.  Het grootste problemen is de armoede dat onder meer blijkt uit het gegeven dat de kinderen maar een of twee (povere) maaltijden per dag krijgen. We zijn daarom een voedselprogramma gestart om de kinderen iedere dag op school een warme maaltijd te geven. Ook hebben we ze dankzij donaties uit België en Engeland nieuwe schooluniformen en warme truien kunnen kopen voor de koude wintermaanden. Zo organiseren de Belgische Heidi en de Engelse Faye regelmatig inzamelingsacties en ook niet te vergeten het Belgische koppel Martin en Hilde.

Onder de vlag 30 Handen Helpen Nepal is een groep van Stichting Jeugdkring Chrisko al drie keer naar Thali gereisd om daar daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken bij ons project.
De samenwerking met deze stichting richtte zich op het opnieuw opbouwen van de tijdens de aardbevingen zwaar beschadigde New ChaulaNarayan School in Thali, Nepal.Voor het concretiseren van deze samenwerking heeft HCH een plan laten ontwerpen waarbij het bestaande gebouw hergebruikt kan worden door het te verstevigen, herstellen en uit te breiden. In 2016, 2017 en 2018 zijn, onder de mooie naam “30 handen helpen Nepal”, 12 jongeren en 3 volwassenen van Jeugdkring Chrisko uit Heerlen, naar Nepal afgereisd en in Thali bijna 3 volle weken in touw geweest. Onder meer puinruimen, funderingen leggen, verven, stukadoren, timmeren en lesgeven behoorden tot de werkzaamheden waar de groep vrijwilligers, samen met de mensen uit Thali zelf, zich gedurende deze eerste reis vol overgave op hebben gestort.
Dit project heeft niet alleen bijgedragen aan de heropbouw van de school voor de allerarmsten in Thali. Er zijn nog andere effecten geweest van de Helpende Handen in Nepal: er is ook een fundament gelegd voor de Engelse lessen van de kinderen van het schooltje. Engels is een essentiële taalvaardigheid als je als Nepalees verder wil komen dan je eigen dorp. Verder heeft de groep van Jeugdkring Chrisko geprobeerd een brug te bouwen tussen de plaatselijke bevolking en andere kinderen die een private school kunnen bezoeken en de kinderen die naar het lokale schooltje gaan, in die zin dat zij de Engels sprekende jeugd van de hogere kaste hebben betrokken bij de bouw van de school voor de armere kinderen. Intussen is ook een extra schoolgebouw gerealiseerd waarmee het basisonderwijs uitgebreid kan worden met enkele jaren vervolgonderwijs. Hiervoor is met Wilde Ganzen de samenwerking aangegaan en is de bouw juni 2022 afgerond. Zie de actuele nieuwsberichten voor regelmatige updates.

Lees de belevenissen van Chrisko in Nepal op de blogpagina.

Fotogallerij: