Shreenathkot

Ons nieuwste project, de restauratie van een school in het afgelegen Ghorka, kunnen we realiseren dankzij de steun van Scouts en Gidsen St.-Bavo Eversel samen voor Nepal. Deze hebben in de afgelopen twee jaar maar liefst 12.000 opgehaald met tal van acties en activiteiten. De aanleiding is de aardbeving in Nepal waarvan de verschrikkelijke beelden hun aangezet hebben hulp te bieden. Maar niet zomaar hulp, ook door er daadwerkelijk naar toe te reizen en met de handen uit de mouwen mee te bouwen. Nu is het dan zover en begin juli 2017 zijn zes leden naar Shreenathkot afgereisd, het episch centrum van de bevingen waar een basis- en middelbare school dringend gerestaureerd moet worden om onderwijs mogelijk te maken voor de ongeveer 110 leerlingen. Het is de enige school in de verre omgeving en de meest nabije stad ligt op circa 3 uur rijden, maar dan alleen met een jeep over een karrespoor.

De school kan nauwelijks rekenen op steun van de overheid. Die is niet in staat alle getroffen gebieden financieel te helpen. Wel hebben landgenoten, verenigd in een Lions club, geholpen een basisvoorziening te realiseren. Maar er zijn te weinig lokalen en het ontbreekt aan alle noodzakelijke onderwijsmaterialen.

De scouts zijn ter plekke en gaan helpen de school een nieuw aanzien te geven, een bibliotheek annex natuurkundelokaal en een ICT ruimte te creëren. Zaken die belangrijk zijn voor onderwijs in afgelegen bergdorpen. Maar ook worden de bestaande ruimtes gesplitst zodat meer lokalen meer klassen mogelijk maken. Nu zitten veel leeftijdsklassen bij en dus door elkaar.

Meer berichten over het project volgen spoedig. In Mei 2017 zijn Albert Kampermann (HCH Nederland) en Indira Khatiwoda (HCH Nepal) met een delegatie afgereisd naar Shreenathkot om voorbereidingen te treffen met de school en de Village Development Committee.