Singiyahi: school in een laptop

Himalayan Care Hands en het Nepalese “Center for Inter Rural Development CIRD” zijn in 2011 in de afgelegen Terai provincie gestart met een kleine onderwijspilot in de plattelandsgemeenschappen rondom Singiyahi. Daarbij zijn vanuit Nederland zogeheten XO laptops gesponsord aan een groep van 12 kinderen tussen 13 en 16 jaar.

Singiyahi is een van de meest arme en afgelegen gebieden in het Zuiden van Nepal.  Het ligt aan de grens met India. Slechts weinig mensen zijn hier opgeleid en veruit de meeste volwassenen en kinderen zijn analfabeet. Er is nauwelijks gezondheidszorg en scholing. Dorpelingen hebben ook nog nooit een computer gezien, maar toonden veel waardering voor dit project en zagen al snel de voordelen van deze ‘school in a box’. Er zijn overigens helaas maar weinig projecten terug te vinden in dit afgelegen deel van Nepal.  In deze pilot van een half jaar hebben de kinderen na reguliere schooltijd op een geïmproviseerde manier computerlessen gevolgd. Op de laptops zijn door HCH educatieve software en Nepalese schoolboeken geïnstalleerd.  Door het succes van de pilot is het project door CIRD zelfstandig uitgebreid naar andere, nabijgelegen communities.

Er is een mooie video en veel foto’s beschikbaar van de diploma uitreiking aan de pilotgroep en de verwelkoming van bestuursleden tijdens hun projectbezoek in 2012.

Bekijk hier onze documentaire over Singiyahi.

Fotogallerij