2003: van protest naar aanvraag monumentenstatus

4-12-2003 Prominenten op bres voor steenberg

Tien Limburgse prominenten vinden dat de mijnsteenberg van de ON IV in Heerlen een monument moet worden. Ze beschouwen de berg als ‘een levend document uit het mijnverleden’. Ze vinden bovendien dat in het verleden te veel gesloopt is wat met de mijnen te maken had. De symboolwaarde van de inmiddels begroeide berg is volgens de prominenten groot. Ze menen dat ‘de mijnsteenberg de verzoening met het mijnverleden symboliseert: zwart in de winter, groen in de zomer’.

De bekende Limburgers hebben zitting in een onlangs opgericht comité dat streeft naar behoud van de mijnsteenberg.

De tien zijn: Thijs Wöltgens (voorzitter college van bestuur open universiteit), Alexander Sakkers (ex-burgemeester van Heerlen en nu eerste burger van Eindhoven), de parlementariërs Jan de Wit (SP) en Frans Timmermans (PvdA), de wetenschappers Wiel Kusters, R. Kappelhof en W. van der Dussen, schrijver Ton van Reen, M. Stegeman van Federatie Industrieel Erfgoed en J. van den Boogaard van het Sociaal Historisch Centrum.

De mijnsteenberg van de Oranje Nassau IV staat in de Heerlense wijk Heksenberg. Het is de enige gaaf gebleven berg van mijnafval in Nederland. Op het afval heeft zich een unieke flora en fauna ontwikkeld. Het bedrijf Sigrano heeft nu aangekondigd de berg te willen afgraven om het eronder gelegen zand te winnen. Het terrein moet daarna veranderen in een gebied waarin kan worden gesport en gewandeld. De wijk waarin de berg ligt, Heksenberg, is bang voor jarenlange overlast van af- en aanrijdende vrachtwagens. Zowel comité als wijkbewoners verzetten zich tegen de afgraving.

Het Heerlense college wil voor de berg de monumentenstatus aanvragen, maar heeft voor dat idee de gemeenteraad op dit moment niet achter zich. Acuut gevaar voor het verdwijnen van de berg is er niet. Directeur W. Lieben van Sigrano heeft laten weten het komende jaar geen actie te willen ondernemen. Hij mag bomen kappen op de berg, maar ook dat is hij niet van plan. Lieben vindt dat het komende jaar gebruikt moet worden om alle voors en tegens van afgraven of behoud op een rijtje te zetten.

04-12- 2003: Hoorzitting Mijnsteenberg
Op uitnodiging van de gemeenteraad doen voor- en tegenstanders van de monumentenstatus hun zegje in het gemeenschapshuis van Heksenberg. Dat gebeurt tussen 10 en 17 uur. De gemeenteraad gebruikt de op die manier verkregen informatie om uiteindelijk een besluit te nemen over het al dan niet aanvragen van de monumentenstatus voor de mijnsteenberg.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest