Landgraaf unaniem voor behoud mijnsteenberg: Sibelco boos

De gemeente Landgraaf was het er gisterenavond unaniem over eens: ze steunt de gemeente Heerlen in haar afwijzing van het Plan van Transformatie, het Provinciaal Inpassingsplan en voor behoud van de gehele Mijnsteenberg ONIV. Ook wenst zij beëindiging van de zandwinning in uiterlijk 2025, onder nog nader op te stellen voorwaarden t.a.v. fasering, herinrichting en openstelling. Daarmee lijkt het einde van het dossier ‘mijnsteenberg’ in zicht. Aanstaande dinsdag vergadert het College in Maastricht over de ontstane situatie, maar Gedeputeerde Staten zal de besluiten van de twee Gemeenten niet naast zich neerleggen. 

Sibelco is verrast en zwaar ontgoocheld. Volgens directie-lid Marc Stulens van Sibelco heeft de gemeenteraad het plan afgewezen op onjuiste en onvolledige gronden. Daarnaast heeft de raad geen rekening gehouden met een onafhankelijk onderzoek waaruit blijkt dat de steenberg Oranje Nassau IV goed verplaatst kan worden. Hij zegt dat de werkgelegenheid in het geding komt als de mijnsteenberg niet afgegraven mag worden.
Symbool mijngeschiedenis
In het plan zou de mijnsteenberg Oranje Nassau IV afgegraven worden. Het is de bedoeling dat het een natuurgebied gaat worden en opengesteld gaat worden voor publiek. Alleen omwonenden en milieuorganisaties verzetten zich tegen de afgraving van de mijnsteenberg. Zij zien de berg als een symbool van de mijngeschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest