Onafhankelijk onderzoek geëist bij Provincie

Een onafhankelijk onderzoek naar de gevaren van afgraving. Dat is wat stichting Behoud Brunssummerheide gisteren vroeg aan de provincie. „Laat de overheid dat betalen.”

Tekst: Siebrand Vos (Dagblad De Limburger, Limburgs Dagblad)

Stichting Behoud Brunssummerheide heeft gedeputeerde Daan Prevoo (SP, Duurzaamheid) gisteren gevraagd om een onafhankelijk, door de overheid betaald onderzoek naar de gevaren van afgraven. Aanleiding is de discutabele staat van dienst van Sibelco en zijn asbestmateriaal producerende zusterbedrijven.
Voordat Heerlen en Landgraaf een oordeel willen geven over het afgraven van de mijnsteenberg, moet er een milieueffectrapportage (m.e.r.) komen in verband met de volksgezondheid. Sibelco betaalt dit lopende onderzoek, waarvoor ingenieursbureau Royal Haskoning-DHV is ingehuurd.
De stichting ontdekte dat een rapport van Certicon uit 2013 is achtergehouden voor de m.e.r. Dit onderzoek, nota bene verricht in opdracht van Sibelco, concludeert dat de grond niet geschikt is voor bijvoorbeeld recreatiegronden – hooguit voor industrieterreinen. Hansje Aussems van de stichting: „Toen wij daarachter kwamen, hebben wij dit rapport dus zelf maar naar de m.e.r.-commissie gestuurd.”

Asbest
De stichting heeft eerdere Sibelco-rapporten van Royal Haskoning tien jaar geleden met succes aangevochten bij de Raad van State. Aussems: „Wij hebben weinig vertrouwen in onderzoeken die in opdracht van Sibelco worden gedaan.”
De stichting wijst op zusterbedrijven van Sibelco zoals Eternit, die decennialang onderzoeken en wet- en regelgeving in zake asbest hebben kunnen beïnvloeden, hoewel zij wisten van de gevaren.
Het proefschrift Macht en tegenmacht in de Nederlandse asbestregulering (2012) van de Sittardse jurist Bob Ruers geldt als een uitputtend en niet weerlegd verslag van deze praktijken. Ruers, ook aanwezig in het gouvernement: „Als de overheid 25 jaar eerder had ingegrepen, had dat tienduizenden dodelijke ziektegevallen gescheeld.”
Onderzoeken waarin de aanwezigheid van vliegas (niet afbreekbare residuen van verbrande zware metalen) en asbesthoudend materiaal niet wordt aangetoond, zijn in tegenspraak met een onderzoek uit 1985 door de Rijksuniversiteit Utrecht (Mijnsteen, mijnslik en milieu, in opdracht van Provinciale Waterstaat). Lange tijd is hier jaarlijks twintig ton vliegas gestort.

Daken
Prevoo benadrukte gisteren dat hij vooral belast is met regelgeving voor het saneren van asbestdaken. De kosten worden landelijk op vijf miljard euro geraamd. „Voor de berg moet het lopende proces worden afgewacht. Heerlen is verantwoordelijk voor zijn eigen grondgebied in zaken als vervuiling.”

Royal Haskoning kon gisteren niet reageren op de kwestie

(foto: overhandiging rapport aan gedeputeerde Prevoo)

Een gedachte over “Onafhankelijk onderzoek geëist bij Provincie

  • september 28, 2017 om 3:40 pm
    Permalink

    Dat er dan ook gekeken word naar het afval van de oude mijngebouwen die op het terrein stonden en nu (al jaren )als een schil om de noord oostelijke kant van de mijnsteenberg ligt gedrapeerd inclusief de asbest daken .
    Het bewijs ligt er nog .

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest