Wijkraad achter Sibelco

De wijkraad Heksenberg/Pronsebroek schaart zich achter de plannen van Sibelco om tot 2033 door te gaan met zandwinning aan de rand van de wijk. Ze liet dat in een e-mail aan de gemeenteraad Heerlen weten. Maar opvallend is dat ze daarmee de mening van de wijk vertegenwoordigt. En die was toch juist getuige de 1500 opgehaalde handtekeningen door BuurSibelco fel tegen. Wat bezielt deze wijkraad?

Voor alle duidelijkheid. De stichting Wijkraad Heksenberg is altijd voorstander geweest van de afgraving van de mijnsteenberg. Ook al zijn er ook in het verleden petities geweest waarin de inwoners van de omliggende wijken zich duidelijk tegen de plannen hebben uitgesproken. Zelfs een hoorzitting en referendum konden de wijkraad niet tot een ander standpunt brengen. Dat is vreemd voor een stichting die de belangen van bewoners centraal stelt, hulp wil bieden bij overheidsgerelateerde vragen of problemen, en schakelpunt is tussen gemeente en de wijk.

De wijkraad is gecharmeerd van Sibelco, sterker nog, is een graag geziene gast bij de Belgische onderneming die als een goede buur graag een wit voetje wilt halen bij de wijk. Maar daar zit gelijk het venijn, de wijkraad is geen volksvertegenwoordiging en ook geen politieke partij. De wijkraad mag vanalles vinden, maar als ze propageert namens de mond van velen te spreken, moet ze op z’n minst daar aanwijzingen voor hebben dat die mening breed gedeeld wordt. En dat is hier niet het geval. Een kwalijke zaak.

Kwalijk omdat de wijkraad wel als een aanspreekpunt naar bewoners wordt gezien. De wijkraad praat namelijk mee over de herinrichting. Maar hoe organiseert zij haar achterban? Hoe communiceert zij met haar bewoners? Op de website is het stil, het laatste nieuws dateert van juni 2017. BuurSibelco, juist opgericht om in het Sibelco dossier de belangen van omwonenden te vertegenwoordigen, wordt daarmee buiten spel gezet. Terwijl zij wel deur-aan-deur de meningen hebben gepeild en een petitie met 1500 handtekeningen hebben opgehaald tegen de afgraving van de mijnsteenberg, tegen de verdere afbreuk van de natuur en de overlast van de eindeloze zandwinningen.

Buursibelco, de stichting behoud Brunssummerheide en nota bene de Gemeente Heerlen gaan in beroep bij de Raad van State om de vergunning voor verlengde zandwinning aan te vechten. Over een ding zijn deze partijen en de wijkraad het wel eens: de recreatieve bestemming die het groevegebied moet krijgen na sluiting van de fabriek. Maar dat kan ook na de oorspronkelijke einddatum van 2020. Die is door Sibelco en de Provincie Limburg nu met 13 jaar opgerekt. Lange jaren waarin het kwetsbare natuuurgebied van de Brunssummerheide verder blootstaat aan kaalslag. Jaren waarin fijnstof door de wijk waait met mogelijk schadelijke gevolgen voor omwonenden. Daar komt bij dat meerdere ontgronders actief zijn rondom Heksenberg. Vanuit de lucht gezien is de wijk omsingeld door de zandboeren. Maar de bewoners hoeven zich daar niet door gegijzeld te voelen. Een wijkraad zou alleen vanuit gezond verstand moeten opteren voor een zo spoedige mogelijke beeindiging van al die activiteiten om het gebied leefbaar en prettig te houden.

Maar de actie van de wijkraad is niet onopgemerkt gebleven. Ook dagblad de Limburger verbaast zich bij monde van Siebrand Vos over de actie van de wijkraad. Het zullen echter de bewoners moeten zijn die verhaal gaan halen bij het bestuur.

Een gedachte over “Wijkraad achter Sibelco

  • februari 2, 2019 om 11:22 am
    Permalink

    Ik denk dat de wijkraad goed betaald wordt voor de advertentie die in het wijk blad verschijnt ,wat moeten wij in godsnaam kopen bij Sibelco. Zand voor de kanarie ???

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest