Bal Bikash school Alapot

Stel je voor, je zit op school de hele dag en kunt niet naar een toilet. Voor ons onvoorstelbaar, maar voor de 270 kinderen op de Bal Bikash school in Nepal bittere werkelijkheid. Ook het gehavende gebouw en de klaslokalen maken een trieste indruk. Het ontbreekt aan een speelplaats, aan goede lesmaterialen, zelfs het keukentje is te vies om binnen te gaan. De armlastige overheidsschool waar vooral kinderen uit de lage kastes les krijgen heeft wel enthousiaste leerkrachten die ondanks de beperkte middelen hun uiterste best doen de kinderen te onderwijzen. Het is mede om die reden dat we sinds 2015 de school steunen, waardoor we een nieuwe speelplaats, werkende toiletten en met hulp van vrijwilligers van de Hogeschool Zuyd en International award zelfs de school aan de buiten- en binnenkant geverfd hebben.

Met een eerste donatie is het mogelijk gebleken de noodlijdende Bal Bikash school in Alapot te voorzien van een nieuwe bestrating op de binnenplaats. De stagiaires Mieka en Yanou van de Hogeschool Zuyd zijn voortvarend aan de slag gegaan om de leerkrachten te ondersteunen bij het diagnosticeren van leerproblemen, maar staken ook zelf de handen uit de mouwen door les te geven, voor te lichten over afvalverwerking en een handje te lenen voor een kwastje verf. 

In 2015 is een groep van vijftien jongeren van de Award Nederland op projectweek geweest en hebben de kinderen voorlichting gegeven over HIV, aids en het belang van hygiene. Maar ze hebben vooral de handen uit de mouwen gestoken, de leslokalen en de bibliotheek geverfd en aangekleed met leerzame posters.  Eind 2015 is onze Engelse HCH medewerkster Faye Mills naar Bal Bikash en heeft onderwijsmaterialen gedoneerd.

Via deze link kunt u videodocumentaires van ons Bal Bikash project bekijken.

Fotogallerij:
Bal Bikash oude situatie (december 2014)
Bal Bikash nieuwe situatie (2015)
Bal Bikash vrijwilligers en donateurs