Vrijwilligerswerk

Je kunt als vrijwilliger, stagiaire of afstudeerder terecht bij onze projecten in de gezondheidszorg of het onderwijs, van doceren en voorlichten tot verzorgen en verplegen. Je kunt in grotere stedelijke instellingen terecht of aan de slag gaan in een kleinschalig community project op het platteland of in de bergen. Wij informeren je graag persoonlijk over de mogelijkheden. HCH helpt en begeleid je om kennis te nemen van de Nepalese cultuur en bereid je voor op een onvergetelijk verblijf en werken onder (soms) zeer basale omstandigheden. We hebben in de afgelopen jaren talrijke vrijwilligers geplaatst waardoor we veel ervaring hebben opgebouwd in het organiseren van werken (en reizen) in Nepal. In de combinatie met onze samenwerking met het reisbureau Himalayan Dream Team in Kathmandu kun je bovendien voordeliger reizen als je vrijwilligerswerk doet. Maar vrijwilligerswerk is geen alternatief voor een vakantie en ook niet bedoeld om ‘jezelf te ontdekken’, enkel als het project en jij hier samen een ‘win win’ van kunnen maken, gaan we aan de slag!

Duur

De minimum duur voor vrijwilligerswerk is 3 weken.

Accomodatie

Tijdens je vrijwilligerswerk verblijf je bij een gastgezin, in een hostel of hotel. In de regel zorgen we altijd voor redelijke onderkomens met (gedeeld) toilet/douche. In veel gevallen is er een internetverbinding in de omgeving of zelfs op de projectlocatie aanwezig. Graag helpen we je ook aan een Nepalese SIM kaart, waarmee je heel goedkoop naar Nederland kunt bellen.

Begeleiding

Al onze vrijwilligers worden lokaal begeleid, waar nodig wordt ook een tolk ingeschakeld. Vanuit onze zusterinstelling Himalayan Care Hands in Kathmandu houden we een oogje in het zeil en bovendien kun je er 24/7 terecht in noodgevallen. Onze lokale begeleider helpt je op weg, gaat de eerste keer mee naar de projectlocatie en treft alle voorbereidingen voor je komst.

Maaltijden

Op verafgelegen projectlocaties eet je mee bij je gastgezin. Zij zorgen voor drie maaltijden per dag. Je kan ook eventueel zelf kokkerellen, ook leuk voor het gezin om iets van jouw kookkunsten te leren. Op andere plaatsen kun je zelfstandig kiezen voor restaurantjes. Wij adviseren welke ‘veilig’ zijn om er te eten.

Vervoer

Vervoer van en naar het vliegveld in Kathmandu is inbegrepen in de vergoeding die we eenmalig vragen. Ook de eerste keer naar de projectlocatie met je begeleider. Daarna leggen we je uit hoe je met openbaar vervoer gemakkelijk en goedkoop kunt reizen.

Verzekering

Er bestaan speciale verkeringen voor vrijwilligers en stagiaires in het buitenland. Daarmee ben je extra goed verzekerd tegen allerlei schade en noodgevallen. Lees hier verder.

Kosten:
  • een vliegticket. Deze kun je zelf regelen, maar we hebben wel tips. Snelste, goedkoopste en veilige vluchten met Turkish Airways vanuit Amsterdam of Duitsland.
  • kosten van een visum op de luchthaven van Kathmandu. We helpen in ieder geval met de juiste instructies voor het verkrijgen van het visum.
  • vaccinaties. Hier vind je een actueel overzicht van de inentingen nodig voor Nepal. Informeer bij je zorgverzekeraar of deze vergoed worden. Actueel horen daar Corona-bepalingen bij, informeer bij de overheid.
  • vergoeding voor het verblijf. Denk bij een gastgezin aan circa €15 per dag voor een kamer/slaapplaats en maaltijden met frisdrank, koffie of thee. De kosten voor een verblijf in een hostel of hotel liggen iets hoger.
  • vergoeding van reiskosten ter plaatse (taxi, bus). De prijzen van openbaar vervoer en taxi’s zijn relatief goedkoop.
  • activiteiten in de vrije tijd. Denk bijvoorbeeld aan trekkings, jungle activiteiten, sightseeing. Wij werken samen met Himalayandreamteam, een lokaal gespecialiseerd reisbureau in Kathmandu waar je als onze vrijwilliger korting krijgt.

Met onderstaand formulier kun je je interesse kenbaar maken. Wij nemen daarna per mail contact met je op. Een persoonlijk gesprek maakt altijd deel uit van de aanmeldprocedure. Hierin maken we niet alleen kennis met elkaar, maar stemmen we ook de wederzijdse verwachtingen op elkaar af om teleurstellingen te voorkomen, zowel in jouw belang als die van de projecten in Nepal.

Informatie vrijwilligerswerk